Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας


facebook logo

ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Τα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, του αρχαιότερου σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, στεγάζονται σ’ ένα νέο μουσειακό χώρο στον ιστορικό πυρήνα της Λευκωσίας, στις οδούς Αγίου Ιωάννου και Θησέως, δίπλα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.


Με τη συλλογική προσπάθεια της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας και των Γυμνασιαρχών και Καθηγητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, εξασφαλίστηκε στον πιο πάνω χώρο η κατάλληλη στέγη για τα μουσειακά εκθέματα του σχολείου. Το εγχείρημα της μεταστέγασης και της συντήρησης των μουσειακών συλλογών του Παγκυπρίου Γυμνασίου στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει, το ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης.

Εκτός από τη Συλλογή της Ιστορίας του Σχολείου, τα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου συγκροτούνται από την Αρχαιολογική και τη Νομισματική Συλλογή, τις συλλογές Παλαιών Χαρτών και Παλαιών Όπλων. Περιλαμβάνονται επίσης, η Πινακοθήκη, με έργα μεγάλων Κυπρίων ζωγράφων, που διετέλεσαν καθηγητές και μαθητές του σχολείου και η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας.

Τέλος, ο Ευλογών Χριστός - ένα ολόσωμο ανάγλυφο γοτθικής τέχνης, μοναδικό στην Κύπρο, που εντυπωσιάζει με το μέγεθος, την εκτέλεση και την τεχνοτροπία του - συμπληρώνει τις συλλογές.